Kom alles te weten over de levende tuin

Manifest / verhaal

In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Rondom je eigen huis wordt het fijner en gezonder voor jezelf, kinderen en dieren.

Wat een beetje groen met mensen en dieren doet, is van onschatbare waarde. Groen geeft inspiratie, plezier en ontspanning. Groen is goed voor je gezondheid. Groen helpt ons tegen wateroverlast, groen zuivert de lucht. Groen verhoogt de kwaliteit van ons leven en verbetert het milieu. Je kunt er zelfs van eten! En niet alleen wij, ook vogels, vlinders en egels vinden voedsel in het groen.

Dus waarom onze tuinen, parken en bedrijventerreinen vullen met stenen? Geef groen de ruimte. Laat groen meer leven. Gewoon rondom je eigen plek!

Ruil stenen in voor planten en bloemen. Het weghalen van één steen maakt al verschil. Straten, buurten en steden fleuren op, kinderen kunnen lekker ravotten, vogels, vlinders en andere dieren krijgen weer ruimte.

Daarom. Doe ook mee. Breng je omgeving tot leven met meer bloemen, planten en ander groen.

Maak van je tuin, een levende tuin!

De noodzaak

We worstelen met milieuthema's zoals klimaatverandering, hogere temperaturen in de stad, wateroverlast bij hevige regenval en grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht wat invloed heeft op onze gezondheid. Meer groen om ons heen helpt mee dat allemaal te verbeteren. Want groen nodigt kinderen uit tot buitenspelen. Bovendien is meer ruimte voor natuur goed voor het milieu. Regenwater kan makkelijker weg en bomen, planten en bloemen zuiveren de lucht. Dus hoe meer groen om ons heen, hoe beter dat is voor onze gezondheid!

Als je alle tuinen in Nederland bij elkaar zou optellen, kom je uit op een gebied dat tien keer zo groot is als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Alle levende tuinen samen maken zowel steden als dorpen stukken aantrekkelijker voor mensen, dieren en planten.

Meer groen om ons heen helpt milieuthema's te verbeteren.

Laat regenwater niet onbenut

In de versteende stad loopt 55% van het hemelwater rechtstreeks naar het riool.

Groen levert geld op

De woningwaarde stijgt met 10% als je woning aan een groen park/plantsoen ligt.

Goed groen dempt temperatuurstijging

De temperatuur in de stad is door de oprukkende verstening tot 10 graden hoger op het platteland.

Elke handeling telt,
hoe klein ook.

De toekomst

Iedereen kan bijdragen aan een gezonde en groene omgeving. Elke handeling telt, hoe klein ook. Hoe mooi is het, als heel Nederland over een aantal jaar groen kleurt?

Nu al woont tweederde van de Nederlandse bevolking in stedelijke gebieden. Rond 2030 zal dit meer dan driekwart zijn. Dat legt een steeds grotere druk op onze omgeving, onze gezondheid, ons welzijn en dat van de natuur. Met de levende tuin verfraaien we onze eigen tuin en verbeteren we tegelijkertijd de kwaliteit van de wijk, het industrieterrein en het kantorenpark.

De Levende Tuin wordt een beweging. Het zorgt ervoor dat we anders gaan denken over bestrating, waterafvoer, dieren en beplanting. Iedereen kan meedoen. Het zijn kleine dingen die het verschil maken. Alle handelingen samen zorgen voor een grote, echte verandering: een beter evenwicht tussen stad en natuur.

Bomen verwijderen onze fijnstof

Een boom van 20-25 jaar oud verwijdert per jaar gemiddeld 100 gram fijnstof (de uitstoot van een personenauto over 1800 km) uit de lucht.

Groen leidt tot 10% energie winst

Adequaat aangelegde beplanting leidt tot wel 10% energiewinst in de aangrenzende woningen, zelfs als deze optimaal zijn geïsoleerd.

Dakgroen zorgt voor veel minder uitstoot

en vermindert de energielasten van koeling met 75% en van verwarming met 23%. Daardoor neemt ook de uitstoot van CO2 af.

Lodewijk Hoekstra

Ambassadeur voor de levende tuin

"Het is mijn overtuiging dat de mens en de natuur in harmonie met elkaar moeten zijn."

De wereld heeft bewuste mensen nodig die hier allemaal een beetje aan willen bijdragen en de tuin is daarvoor het perfecte plekje. Geniet van groen, vlinders en vogels in de tuin door veel groen toe te passen, koppel de regenpijp af of laat bijvoorbeeld blad gewoon tussen de planten liggen. Een levende tuin is makkelijk, draagt echt iets bij en zelf kun je er ook van genieten!